Japanorama

POKAZATI JAVNO ILI NE

Viši sud u Tokiju potvrdio je odluku jednog od lokalnih sudova da 45-godišnja umetnica Megumi Igaraši 五十嵐恵 , koja je javno distribuirala trodimenzionalne skulpture sopstvene vagine, plati kaznu od 400 000 jena ( oko 400 000 dinara ). Umetnica, koja nastupa pod pseudonimom Rokudenašiko ろくでなし子 ,skenirala je sopstvene genitalije, napravila trodimenzionalne skulpture različitih veličina, distribuirala ih i prikazivala ih na izložbi.

Njene trodimenzionalne skulpture postale su hit u Japanu, mada nisu bile “bukvalni” prikaz njenih genitalija – bojila ih je različitim bojama i ukrašavala tako da se ponekad nije odmah moglo da zaključi o čemu se radi. Ona je, ipak, kažnjena po zakonu koji zabranjuje javno reprodukovanje i prikazivanje genitalija, kako se ne bi “stimulisale seksualne želje kod posmatrača”. Umetnica je napravila i kratki strip, u kojoj je glavna junakinja Manko-ćan, ali I čitav niz suvenira, koji su se dobro prodavali.

Istovremeno, internet sajtovi u Srbiji ovih dana prenose fotografije sa svetkovine Kanamara Macuri かなまら祭 , koja je održana u japanskom gradu Kavasaki, blizu Tokija. Učesnici velike povorke nosili su ogromne figure ružičastog penisa, a oko svetilišta Kanajama金山神社 ( Kanajama đinđa ) prodavano je mnogo suvenira u obliku muškog polnog organa ( sveće, čokolade, visuljci za ključeve, majice ). U Japanu postoji mnogo svetilišta drevne vere ŠINTO posvećenih muškom i ženskom polnom organu, koji datiraju vekovima unazad. Ova svetilišta posvećena su plodnosti, ali i prosperitetu, tako da su svečanosti koje se održavaju u njima veoma popularne. Jedna od najpopularnijih svečanosti posvećenih ženskom polnom organu održava se 15. marta u svetilištu Tagata u gradu Komaki.