Japanorama

CVEĆE I ASTROLOGIJA

Cveća ima u svim zemljama, ali niko toliko nije proslavio cveće kao Japanci. Oni ga neumorno slikaju, fotografišu, pišu pesme i prozne tekstove o njemu, od aranžiranja cveća napravili su pravu umetnost, ikebanu, koriste ga kao ukrase na odeći, nameštaju, posuđu, i u mnogim prilikama, a jedinstven slučaj u svetu je da su japanski plemići, u doba samuraja, za svoje porodične grbove, umesto lavova, tigrova, zmajeva i drugih zveri i čudovišta, koristili isključivo nežne cvetove, koji za njih imaju posebnu simboliku.

„Jedan od zadataka ikebane je da kroz upotrebu pojedinih cvetova u aranžmanima posmatraču prenese i određenu simboliku, a svaki cvet, koji je vezan za određeno godišnje doba, preneće poznavaocu i poruku o tome o kakvoj se astrološkoj fazi u ljudskom životu radi“, napisala je gospođa Kumiko Sudo, književnica koja je i majstor ikebane, a njena knjiga se zove „Fantazija i cveće“.

Evo koji cvet simboliše koji mesec u godini:

Januar – BOR
Vitko i visoko stablo bora u Japanu simboliše večiti život, koji se stalno obnavlja i traje kroz generacije. Bor je takođe simbol smirenosti, vernosti i integriteta. U aranžmanima ikebane koji se prave za venčanja u Japanu dve iglice bora, koje izrastaju iz iste peteljke koriste se da simbolizuju mladi par, koji, baš kao te iglice, treba večito da ostane zajedno. Ako jedno od njih umre, umreće i drugi – poruka je. U aranžmanima ikebane u kojima se pored grane bora upotrebi cvet ruže takođe se govori o ljubavi čoveka i žene, jer bor simboliše snažnog, ponosnog i vitalnog muškarca, a ruža nežnu, prelepu i sentimentalnu ženu. Bor i ruža, takođe, predstavljaju demonstraciju koncepta JIN i JANG, na kome je, kako se u Aziji misli, zasniva ravnoteža u vasioni.

Februar – ŠLJIVA
Prvi dah proleća u Japanu se oseti još u februaru, kada procvetaju šljive. Većina ljudi u toj zemlji traži tada načina da makar sat-dva provede u nekom predelu ( ili makar gradskom parku ) u kome ima šljivovih stabala, kako bi uživali gledajući bele nežne cvetove. U to doba najveći broj pesama kratkog stiha, haiku, ima za temu šljivin cvet, koji se u Japanu smatra simbolom dobre sreće u životu, ali i vernosti. Vernosti ne samo u ljubavi, nego i vernosti i odanosti u svim oblastima života, a odanost je, znamo, u feudalnom Japanu bila podignuta na stepen najviše životne vrednosti. Odanost jedinke sredini bila je toliko velika da se žrtva jedinke za dobro sredine podrazumevala, a podrazumeva se i danas.

Mart – KAJSIJA
Nežan cvet kajsije na grančici u aranžmanu ikebane predstavlja nežnost i mekotu ženskog tela, ali, pošto žena ima sposobnost rađanja, simbolizuje proleće i rađanje života na Zemlji. Ali, ma koliko cvet kajsije bio nežan, njegov cvet simbolizuje i životnu snagu. U jednoj od najpoznatijih japanskih narodnih bajki „Momotaro“ ( Kajsijin sin ), dete rođeno iz ploda kajsije postaje kasnije toliko snažno da pobedi demone koji su vekovima terorisali stanovništvo okeanskih obala.

April – TREŠNJA
Kad u proleće počnu da cvetaju trešnje, stanovnici te zemlje bukvalno zaborave na sve drugo i samo razmišljaju o trešnjevom cvetu i njegovoj lepoti. Trešnja ( sakura ) i trešnjev cvet ( sakura no hana ) najčešća je tema u japanskoj poeziji i umetnosti, jer se lepota trešnjevog cveta i krakoća njenog trajanja porede sa samim životom, za koji Japancu kažu da je izuzetno lep, ali da i , kao cvet trešnje, suviše kratko traje. Trešnjev cvet takođe simbolizuje lojalnost i ljubav dece prema roditeljima.

Japanske trešnje imaju izuzetno lep cvet, ali, uglavnom, ne daju ploda. U japanskim parkovima, baštama, u prirodi, ima mnogo stabala trešanja, oko kojih se okupljaju porodice, grupe prijatelja i kolega sa posla, članovi klubova ili đaci iz istog razreda.

Maj – AZALEJA, BOŽUR i VISTERIJA
Azaleja ( ili gorska ruža ) simbolizuje porodičnu slogu i ljubav, božur sreću, prosperitet, ljubav i naklonost, a visterija, koja je puzavica, takođe simbolizuje veliku ljubav i naklonost. Najčešći simbol maja, meseca u kome priroda bukvalno pokazuje svoju vitalnost i energiju, je ipak božur, čija snaga kao da kipi iz obično mirnih cvetnih aranžmana.

Jun – PERUNIKA
Ovaj cvet upotrebljen u aranžmanu simboliše snagu, vitalnost, smelost i rečitost. Perunike će se često upotrebiti u aranžmanima za praznike u kućama koje imaju mušku decu, kako bi deci dale navedene osobine koje treba da krase svakog muškarca i koje su garancija za uspeh u životu.

Jul – LADOLEŽ
Ladolež je jedno od najomiljenijih letnjih cvetova u Japanu. On simbolizuje nežnost i privrženost, pa aranžman u kome će se upotrebiti cvet ladoleža često može da zameni izjavu ljubavi devojke prema mladiću. Ladolež, cvet koji retko primećuju književnici drugih zemalja, je veoma česta tema pisaca u Japanu. Čuveni prozaista Naoja Šiga napisao je jednu od svojih najpoznatijih pripovedaka baš sa tim naslovom „Ladolež“, a haiku pesnik Bašo napisao je čuvenu pesmu u kojoj kaže da su cvetovi belog ladoleža toliko čisto beli da se na njima ne vide kapi rose ( aluzija na suze prelepe devojke ).

Avgust – LOTOS
Lotos simbolizuje život, ali i besmrtnost, pa čak i meditaciju. Aranžmani sa lotosovim cvećem upotrebljavaju se često na sahranama, jer, prema budističkom verovanju, život je večan, samo prelazi iz jednog u drugi oblik. U ribnjacima budističkog Raja jedino cveta lotosov cvet.

Septembar – SEDAM TRAVA
Postoje dve vrste „sedam trava“ u Japanu, jedne su prolećne, a druge jesenje. Sedam trava imaju skoro čarobnu moć, donoseći onima koji ih jedu ( prolećne ) dug život, snagu, polnu moć i mnogo drugih darova. Sedam jesenjih trava su uglavnom nepoznate biljke kod nas, a među njima su hagi ( vrsta deteline ) valerijana i neke druge, koje, iako neupadljive kada stoje same, svojom kombinacijom boja daju prelepi prizor. „Sedam jesenjih trava“ pominju se i u najstarijoj pesničkoj zbirci iz 8. veka „Manjošu“.

Oktobar – HRIZANTEMA
Hrizantema u Japanu simbolizuje snagu, hrabrost i dostojanstvo. Kada se upotrebi u aranžmanu, hrizantema može da bude deo poruke koja se nekome šalje da izdrži neku borbu, neko iskušenje. Stilizovani cvet hrizanteme je i grb japanske carske dinastije, najduže vladarske dinastije na svetu, koja u kontinuitetu vlada Japanom od 7. veka pre naše ere.

Novembar – JAVOR
Kao što u proleće idu u parkove i bašte u kojima ima trešanja, da posmatraju lepotu trešnjevog cveta, Japanci u kasnu jesen obilaze planine, da uživaju u jarkocrvenoj boji javorovog lista. Japanske planine se u novembru bukvalno zacrvene i kao da gore, pa predstavljaju jedan od najlepših prizora za oko. Javor je simbol vitalnosti, života, sreće i stabilnosti u životu.

Decembar – KAMELIJA
Japanska kamelija je jedan od najlepših cvetova u toj zemlji, a uopšteno simbolizuje sreću i često se stavlja u aranžmane pred Novu godinu, kako bi doneo sreću u godini koja će doći. Ima čak 200 vrsta japanske kamelije, od kojih svaka ima različit naziv i daje drugu simboliku, od jedne vrste koja simbolizuje večni život i neizmernu snagu mitoloških zmajeva, do druge koja ima naziv „rep zlatne ribice“, a simbolizuje dragocenost, lepotu i vitalnost.