Japanorama

SOJA SOS

ZAČIN ZA DUGOVEČNOST

-Japanska jela nezamisliva su bez soja sosa, ali uz taj začin i naš roštilj dobija neverovatno privlačan ukus. Kad je šogun Tokugava gradio Tokio, istovremeno je odlučio da izgradi fabriku soja sosa u mestu Noda.-


Kad Japanac sedne za sto, prvo što će potražiti pogledom je bočica soja sosa, začina bez koga nije moguće skoro nijedno jelo u toj zemlji. Soja sos se upotrebljava pri kuvanju, ali i posipa preko ribe, plodova mora, kuvanog i presnog povrća, pečenog i sirovog mesa.

Japanci su soja sos, početkom 5. veka, zajedno sa drugim plodovima kulture, dobili od tada mnogo razvijenijeg Kineskog carstva, ali su ga, kao i sve što su doneli sa strane, unapredili, usavršili, pa se sada bez ikakve rezerve može reći da je soja sos koji se proizvodi u Japanu najbolji na svetu.

Ovaj začin Japancima, ali i drugim narodima Azije, nezamenljiv je i za njih neophodan kao što je nama so. Proizvodi se od prevrele mešavine sojinog zrna, pšenice i kamene soli, iz koja se presama istiskuje tamnocrvena slankasto-slatka tečnost.

Ali, čak kod ovako jednostavne tehnologije postoje varijante, pa se načini proizvodnje soja sosa vekovima ljubomorno čuvaju kao najveća tajna u porodicama koje se time tradicionalno bave. Jedna od najčuvanijih svetskih tajni je , kako tvrde mnogi, način proizvodnje soja sosa u fabrici začina «Kikkoman» u gradiću Noda, nedaleko od Tokija.

Prva radionica za izradu soja sosa u ovom malom gradu izgrađena je 1630. godine, kratko vreme pošto su udareni temelji grada Edo ( današnjeg Tokija ). Naređenje za otvaranje radionice izdao je sam šogun Iejasu Tokugava, koji je posle perioda građanskih ratova reformisao Japan, a da bi u tome potpuno uspeo, odlučio da prestonicu šoguna izgradi na potpuno novom mestu – tu gde se sada nalazi Tokio.

Pošto je neophodni začin u godinama gradnje prestonice dovožen sa juga, gde se nalazila stara prestonica Kjoto, šogun je naredio da se usred plodnih polja, na kojima je zasađena soja, izgradi prva radionica za proizvodnju neophodnog začina. Mesto je izabrano pored reke Edo, kojom su teški tereti nizvodno spuštani u novu prestonicu.

Radionica u mestu Noda prerasla je u fabriku, a kompanija je dobila naziv «Kikkoman», što u prevodu znači «10 hiljada na leđima kornjače». Vrlo čudan naziv, ali u Japanu sasvim običan. Japanci veruju da je na svakom komadu koštanog oklopa kornjače ispisan ideogram za 10 000, brojke koja simbolizuje dugovečnost, a i sama kornjača je dugovečna životinja, pa je tako dugovečnost višestruka.

Taj naziv obezbedio je firmi istoriju dugu skoro 400 godina, a, ako odete u grad Noda, bićete zapanjeni, jer ceo grad miriše na soja sos. Vrlo kvalitetan začin, koji se u tom gradu proizvodi, obezbeđuje konzumentima dug život. Uglavnom zbog načina ishrane, Japanci su najdugovečnija i najvitalnija nacija na svetu. U fabrici u gradu Noda začin se i dan danas proizvodi i za carski dvor, a japanska carska kuća, znamo, je takođe najdugovečnija na svetu, jer ista dinastija Japanom vlada preko 2600 godina.

Otišao sam u gradić Noda još pre tridesetak godina, da posetim prijateqe, a tamošwe novine objavile su članak o poseti prvog Jugosslovena gradu, koji još izdaleka može da se oseti – miriše na soja sos.

Kompanija «Kikkoman» ima sada fabrike i van Japana, a njeni proizvodi se prodaju u prodavnicama hrane širom sveta. Od nedavno bočice sa soja sosom «Kikkoman» mogu da se nađu i u prodavnicama u Srbiji.


RECEPTI ZA JELA SA UPOTREBOM SOJA SOSA ( SA NAMIRNICAMA KOJE MOŽETE NAĆI KOD NAS ):

PRŽENO MESO/RIBA
U tiganju na ulju pržite tanko isečeno meso ( svinjetina, govedina, piletina ) ili ribu u manjim komadima, a kad je pečenje pri kraju, preko mesa preliti malo soja sosa. Servira se uz kuvani pirinač.

ROŠTILJ
Za 4 osobe upotrebiti oko 800 gr svinjskog vrata, isečenog na debljinu od oko 1 cm. Nekoliko sati pre pečenja pripremiti preliv od : 8 supenih kašika soja sosa, 2 kašike šećera, 1 kašike sirćeta ili limunovog soka, 3 kašike ulja. U preliv ubaciti sitno iseckanu vezu peršuna, 2 struka mladog luka ili sličnu količinu praziluka, malo celera i 2 češnja belog luka. Preliv dobro promešati. Meso potopite u 1/3 količine preliva bar 1 čas pre pečenja, pa ga iz preliva vadite i stavljajte na vreli roštilj. Ispečeno meso preliti preostalom količinom preliva i služiti sa kuvanim pirinčem.

SALATE
Listove zelene salate, tanko isečene krastavce, papriku, rotkvice, ali i drugo presno zeleno povrće ( nikako paradajz ) preliti prelivom od 1 kašike soja sosa, dve kašike ulja, 1 kašike sirćeta ( ili limunovog soka), pola kašike šećera, pola kašičice soli, i malo sitno iseckanog belog luka. Možete preliti samo jednu vrstu povrća, ili mešano povrće zajedno i jesti kao salatu.
Presno povrće može da se jede i tako što se komadi povrća umaču u majonez, preliven malom količinom soja sosa.

KUVANI PIRINAČ
Pirinač se dobro opere, stavi u lonac u kome je ista količina vode ( 1 šolja – 2 dcl – pirinča i 1 šolja vode za 2 osobe ), dobro poklopi i kuva prvo na jakoj vatri dok ne provri. Onda se vatra smanji i kuva dok voda ne ispari, ali bez čestog podizanja poklopca, kako bi pirinač upio što više vode.

( Jela sa soja sosom jedite isključivo sa kuvanim pirinčem, nikako sa hlebom. Uz jela začinjena soja sosom najbolje ide pivo. )