Japanorama

SVETSKA KAZINA MERKAJU JAPAN

Najveći vlasnik kazina iz Makaoa “ Galaxy Entertainment Group “ odlučio je da zajedno sa firmom iz Monaka “ Societe des Bains de Mer”, krene u osvajanje japanskog tržišta kocke.

U Japanu je kockanje bilo dugo zabranjeno na svim nivoima, pa je bilo strogo kontrolisano i klađenje na sportska takmičenja.

Ali, iznenadna odluka, koju je Vlada Japana donela u decembru, da omogući otvaranje kazina i drugih lokala za kocku i klađenje, otvorilo je nezamislive mogućnosti za domaće i strane investiture u ovaj biznis.

U Japanu je do sada moglo da se igra na sreću jedino kupovinom lozova u državnoj lutriji, ili da se kladi na konjske trke, trke motornih čamaca ili motocikala. Sve ostalo zabranjeno je posle Drugog svetskog rata.

Jedina vrsta polulegalne kocke bio je paćinko, fliperi postavljeni ne horizontalno, već uspravno. U salonu za paćinko kupe se metalne kuglice, ako igrate vešto, možete da dobijete mnogo dodatnih kuglica, koje na kraju zamenite za određenu robu, igračke, ili suvenire. Ali, tada nastupaju lokalni gangsteri – zloglasne jakuze – koji u malim kioscima u blizini menjaju robu dobijenu u salonu za paćinko za novac. Time je kockanje bilo omogućeno na mala vrata.

Podaci govore da je godišnji promet salona za paćinko u Japanu oko 25 triliona jena ( isto u dinarima ), što je 4% od japanskog BDP-a, oko 20 milijardi dolara. Govori se da u znatan deo “industrije paćinka” ulaže Severna Koreja, koja veliki deo državnih sredstava obezbeđuje baš putem prihoda od ove igre, preko japanskih državljana poreklom iz DNR Koreje.

Japanci su gladni kocke, naročito u nesigurna vremena ekonomske krize, pa se očekuje da promet u kazinima već prve godine donese oko 10 milijardi dolara. To otprilike odgovara visini prvih investicija koje samo vlasnici kazina iz Makaoa nameravaju da upumpaju u Japan. Ali, kažu skeptici, to je i dalje upola manje od onoga što zarađuju vlasnici salona za vertikalne flipere – paćinko.