Japanorama

VLADA JAPANA POMAŽE LOKALNE ORGANIZACIJE U SRBIJI

Vlasotince dobija novi kamion smećaru, Dom zdravlja iz Doljevca specijalno vozilo sa rampom, Predškolska ustanova „Poletarac” iz Žagubice školski autobus…

Vlada Japana doniraće 435.433 evra za osam lokalnih organizacija u Srbiji za projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS), najavljeno je 16. marta iz japanske Ambasade u Beogradu.

Pomoć japanske Vlade dobiće JKP „Komunalac” iz Vlasotinca za kupovinu kamiona smećara, Dom zdravlja za odrasla invalidna lica iz Doljevca za nabavku specijalnog vozila sa rampom, kao i Predškolska ustanova „Poletarac” iz Žagubice za nabavku školskog autobusa, opremanje kuhinje, rekonstrukciju toaleta i zamenu prozora i vrata.

Donaciju će dobiti i Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović” iz Prokuplja za kupovinu traktora i pluga, Osnovna škola „Stepa Stepanović” iz Čačka za rekonstrukciju krova i popravku plafona, Dom zdravlja Vladičin Han za nabavku rendgen aparata, Grad Subotica za obnovu Doma zdravlja, i na kraju Dom zdravlja Blace za kupovinu ambulantnog vozila, aparata za ultrazvuk, EKG i tonometar.

Ceremonija potpisivanja ugovora za osam projekata za osnovne potrebe stanovništva biće održana u utorak, 28. marta, u zgradi Ambasade Japana u Beogradu.

Uključujući ove grantove, japanska pomoć Srbiji od 1999. godine kroz projekte POPOS iznosi preko 12,4 miliona evra, a ukupan iznos pomoći Japana Srbiji u toku istog perioda premašuje 500 miliona evra. Od 1999. u Srbiji je realizovano 199 POPOS projekata.

POPOS donacije imaju za cilj da podrže socijalni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje.

Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana, navodi se u saopštenju.

(izvor – POLITIKA)