Japanorama

JAPANSKA CRTANA SERIJA “POBEDITI STRAH”

Od četvrtka 9. marta na drugom programu RTS-a, svakog radnog dana, počinje da se emituje nova japanska crtana serija, pod naslovom “Pobediti strah”. Posle serije “Astro dečak”, emitovane za vreme zimskog raspusta, nova serija emitovaće se do 24. marta, od 09.00 na 2. programu RTS-a.

Glavne junakinje su dve devojčice: Aoi, koja voli da sedi kod kuće i ima strah od visine, i njena drugarica Hinata, koja je strastveni planinar. Kada su bile male, devojčice su videle predivno svitanje sa vrha jedne planine, i sada su odlučne da planinare u nadi da će ga opet doživeti. Aoi i Hinata vežbaju planinarenje osvajajući vrhove u svojoj blizini i tražeći sve veće izazove. Možda će se jednoga dana popeti i na planinu Fuđi.

Ovaj program obezbeđen je u saradnji sa Japanskom Fondacijom, državnom institucijom, koja pomaže predstavljanje japanske kulture u inostranstvu. Serija u original nosi naziv JAMA NO SUSUME ( ヤマノススメ) a u Japanu je prvo objavljen strip ( 2011 ), dok je na televiziji emitovan tokom 2014. godine.