Japanorama

NAGRAĐENA “NOVA GODZILA”

Film “Nova godzila” , koji su 2016. režirali Hideaki Anno i Šinđi Higući, dobio je glavnu nagradu Japanske filmske akademije, neku vrstu “Japanskog oskara”. Ova nagrada dodeljuje se već 40 godina. Dvojica režisera takođe su dobili nagradu Režisera godine.

Ovaj film dobio je ukupno sedam nagrada, a smatra se jednim od najgledanijih filmova ove vrste u Japanu, pa je, po gledanosti, premašio i prvi film iz serije o morskom čudovištu snimljen 1954. godine. Na snimanje “Nove godzile” potrošeno je oko 15 miliona dolara, a do sada je zaradila skoro 78 miliona.

Godzila je produkt mašte ( ime je sačinjeno od prvog sloga reči Gorila ( Go ) i dva zadnja sloga reči kuđira, što na japanskom znači kit. Tako se na japanskom jeziku ovo čudovište gorila-kit izgovara Gođira. Prvih 29 filmova o godzili morskom čudovištu snimila je japanska kompanija Toho, jedan film na tu temu snimljen je u SAD, a ovaj poslednji govori o pojavi čudovišta kao posledice kvara atomske elektrane posle zemljotresa i cunamija u Japanu 2011. godine.