Japanorama

MACURI – TRADICIONALNE SVEČANOSTI ZA UNESKOVU LISTU

Japanska vlada će predložiti UNESKO-u da deset tradicionalnih svečanosti iz te zemlje budu stavljene na listu nematerijalne svetske kulturne baštine. U Japanu se svake godine održava nekoliko stotina tradicionalnih svečanosti, karakterističnih za pojedine oblasti, gradove, ili kvartove u velikim gradovima, koji se u toj zemlji nazivaju macuri. Na engleskom govornom području naziv macuri prevodi se rečju festival, mada bi pravi naziv možda bio svetkovina.

Ove svečanosti često se vezuju za pojedine istorijske događaje, svetilišta drevne vere šinto, ali i za budističke hramove. Ponekad se svetkovine odigravaju u celom gradu, a nekad su u vidu povorke sa učesnicima obučenim u tradicionalnu odeću iz daleke istorije. Jedna od deset predloženih svetkovina ovog puta je i Namahage macuri, koji se pred samu Novu godinu tradicionalno priređuje u oblasti Oga, u prefekturi Akita, na severu.

Tokom novogodišnje večeri, maskirani momci, sa grotesknim maskama, u ogrtačima od slame, sa drvenim noževima i vedricama u rukama, dolaze na kućna vrata, tražeći da vide decu, uz pitanja: “Ima li ovde neposlušne dece?”, ili “Da li ovde neko razmaženo dete plače?”. Deca se, naravno, plaše ovih “demona”, ali ih roditelji zato pokušavaju da umilostive, dočekujući ih u tradicionalnoj odeći i nudeći im tradicionalno piće sake i o moći, kolačiće od pirinča.