Japanorama

KENDO – POLICIJA PODUČAVA STRANCE

Od ovog meseca ( marta ) stranci koji posete grad Macue moći će da dobiju besplatnu obuku u tradicionalnom japanskom mačevanju – kendo – a instruktori će im biti policajci. Prvi probni čas održan je tako što su strani studenti, koji žive u Macueu, pozvani u policiju, gde su im održani časovi džudoa i kendoa. Ovaj program, smišljen zajedno sa gradskim vlastima, policajci su pripremili kako bi sami lakše komunicirali sa strancima, isprobali svoje znanje engleskog jezika, a strance naveli da se osećaju prijatno u gostima u ovom gradu.

Policajci imaju spremnu opremu za kendo ( mačeve od bambusa, oklope i šlemove ) za goste, kako bi obuka bila autentična i bezbedna. Japanci ne bi bili Japanci kada, pre časa kendoa, ne bi proverili da li su strani turisti zdravstveno osigurani. Posle časa policajci goste vode na čaj i zajedničko posmatranje zalaska sunca iznad obližnjeg jezera Šinđi.

         

 

 

 

 

Macue je grad sa oko 200 000 stanovnika, na Japanskom moru, ima veoma bogatu istoriju, jer je bio jedan od centara trgovine sa susednom Kinom, ali je sada malo van puteva kojima se obično kreću strani turisti. Među znamenitostima grada je stari feudalni zamak, čija je, kako je pisao Lafkadio Hern, istorija izgradnje veoma slična građenju Skadra. Naime, da bi zamak opstao, u njega je uzidana devojka.

Američki pisac grčkog porekla Lafkadio Hern je živeo u ovom gradu na kraju 19. veka, a kuća u kojoj je stanovao sada je muzej. Lafkadio Hern je očigledno dobro poznavao srpsku epsku poeziju, jer je u japanskoj legendi koju je čuo u gradu Macue prepoznao priču veoma sličnu – kako je napisao – “najtužnijoj sprskoj baladi ”Zidanje Skadra”.