Japanorama

SUMO SE VRAĆA KUĆI

Japanska sumo asocijacija promovisala je rvača nazvanog Kisenosato u rang jokozune横綱( veliki šampion ), što je dočekano sa oduševljenjem u Japanu – gde je sve više stranaca koji zauzimaju najbolje pozicije u ovom nacionalnom sportu. Tridesetogodišnji Kisenosato je rođeni Japanac, a pravo ime mu je Jutaka Hagivara. Kada počnu da se bave sumoom, borci uzimaju i svoje sportsko ime.

Poslednji rođeni Japanac, pre Kisenosatoa, koji je bio promovisan u rang jokozune, bio je Vakanohana, a to je bilo pre čak 19 godina. Posle njega u rang velikog šampiona promovisani su Musašimaru ( Havaji – SAD ), Asašorju, Hakuho, Harumafuđi i Kakurju ( sva četvorica iz Mongolije ).

Sumo je najstariji japanski nacionalni sport, po predanju potekao iz borbe bogova, koji su nekada vladali ovom ostrvskom zemljom. Kako Japanci smatraju, ti bogovi su bili džinovskog rasta i dimenzija, pa tako i sumo rvači moraju da imaju najmanje 120 kilograma, da bi mogli da se bave ovim sportom ( nema ograničenja za višak kilograma ).

Posle svakog turnira ( ima ih ukupno šest godišnje ) borci se, zavisno od rezultata, promovišu u viši rang, ili im se rang smanjuje. Jedino kada dođu do ranga jokozuna, ne mogu više da budu prebačeni u niži rang, već su dužni da se, posle nekoliko uzastopnih loših rezultata, sami povuku. Sumo rvači su nacionalni junaci, veoma su popularni, a najlepše devojke u Japanu pokušavaju da se udaju za njih.

Od početka organizovanih takmičenja u sumou bilo je ukupno sedamdeset dvojica boraca sa rangom velikog šampiona i svi oni su upisani u zlatnu listu japanskog nacionalnog sporta.