Japanorama

SECUBUN – POČETAK PROLEĆA

Širom Japana na dan 3. februara održane su svečanosti SECUBUN, što je najlakše prevesti kao “dan kada se lome godišnja doba”. Japanci veruju da se na dan 3. februara završava zima i da tada počinje proleće.

SECUBUN bukvalno znači – prelom godišnjih doba i obeležava se tako što u kućama i hramovima muškarci obučeni u kimona i sa maskom demona na licu razbacuju pečena zrna soje – što je simbol teranja zlih duhova i prizivanja blagostanja.

Dok bacaju pasulj, učesnici svečanosti uzvikuju „Fuku va ući“ ( Dolazi nam sreća ), a posle toga „Oni va soto“ ( Demoni napolje ).

Jedno od najvećih okupljanja ove godine, sa preko 50 hiljada učesnika, bilo je u budističkom hramu Narita-san Šinšođi, u blizini tokijskog međunarodnog aerodroma Narita.

Među učsnicima bilo je i slavnih ličnosti, kao što je sumo rvač Kisenosato, koji je nedavno postao jokozuna ( veliki šampion ) i Gin Maeda, glumac koji se pojavljuje u jednoj od najpopularnijih TV drama, koje se emituju tokom čitave godine na nacionalnoj televiziji EN EJČ KEJ.