Japanorama

POSTERI SA LIKOVIMA IZ ANIMEA – ZA POVEĆANJE DONACIJA

Japanski grad Tokušima odlučio je da upotrebi popularnost stripova i crtanih filmova za povećanje donacija građana lokalnoj vlasti u okviru vladinog pokreta plaćanja poreza u zavičaju, umesto u mestu stanovanja.

Japanska vlada je, naime, donela program nazvan “furusato nozei” ( plaćanje dela poreza u zavičaju ), prema kome svaki građanin može da deo poreza plati u svome zavičaju, umesto u mestu stanovanja. Time su višestruko povećani prihodi manjih gradova, koji, zbog sve manje stanovnika i premeštanja privrednih aktivnosti u velike gradove, ubiraju manje poreza.

Građani Tokija, Osake, Nagoje i drugih većih gradova, podstaknuti nostalgijom za zavičajem, zbog toga sve više odlučuju da deo poreza plate u zavičaju, a ne u mestu stanovanja. Takvim plaćanjem poreza praktično se vrši svojevrsna donacija lokalnim vlastima, koje, da bi se zahvalile svojim nekadašnjim stanovnicima, njima zauzvrat šalju pakete sa lokalnim ( uglavnom poljoprivrednim ) proizvodima – pirinčem, voćem, povrćem, ribom, mesom i drugim namirnicama.

Da bi podstakli svoje nekadašnje građane da baš kod njih plate porez, a ne u mestu stanovanja, vlasti grada Tokušima ( sever Japana ) počele su da u pakete poklona, u kojima je donedavno bilo najviše lokalnog voća i sušija, stavljaju i originalne postere sa likovima iz crtanih filmova i stripova, kojre proizvodi lokalni studio animacije UFOTABLE. Na posterima se najviše prikazuju scene iz animiranih filmova koje prikazuju AVAODORI, tradicionalne igre iz tog kraja, pa se na taj način podstiče i popularizacija lokalnog folklora.