Japanorama

MANJE PREKOVREMENOG RADA

U zemlji u kojoj se često ne poštuje radno vreme i radi “dok šef ne ustane” uskoro bi moglo da dođe do znatnijeg ograničenja prekovremenog rada. Vlada Japana počela je sa pripremom nacrta zakona, kojim bi se prekovremeni rad ograničio na najviše 60 časova mesečno. U nacrtu plana predviđa se da se kompanijama ograniče prekovremeni radni časovi na 720 godišnje, što bi prosečno bilo 60 časova mesečno.

Da bi se, međutim, zadovoljili zahtevi poslodavaca za više prekovremenih časova u određeno doba godine, biće im omogućeno da u jednom mesecu traže od zaposlenih da rade do 100 časova prekovremeno ( ostalih meseci broj prekovremenih časova bio bi smanjen ) ili do 80 prekovremenih časova mesečno, ako bi poslovanje zahtevalo da se prekovremeni časovi produže u toku dva meseca tokom godine.

Očekuju se veoma burne diskusije u udruženjima poslodavaca i pojedinim velikim kompanijama, koje smatraju da je prekovremeni rad deo japanske korporativne kulture i da ga nije moguće tako lako ograničiti.

U Japanu je veliki broj slučajeva takozvanog karošija ( karoši 過労死 – smrt od preteranog rada ), jer postoje veliki rizici oboljevanja od srčanih oboljenja i oboljenja mozga zbog prevelikog angažovanja na radnom mestu. Sve je više porodica koje tuže poslodavce zbog smrti njihovih članova, koji su bili preterano angažovani na poslu.

Da bi se preduzeća privolela da poštuju ograničenja prekovremenog rada, pripremaju se zakonske obaveze većeg plaćanja prekovremenih časova, kao i ukidanje prakse da se, zbog specifične prirode delatnosti, građevinarstvo i transport izuzimaju iz ograničenja prekovremenog rada.