Japanorama

FILMOM SKORSEZEA PROMOVIŠU TURIZAM

Lokalne vlasti japanskog ostrva Kjušju očekuju da film holivudskog režisera Martina Skorsezea “Ćutanje” ( Silence ) dovede više turista u njihovo područje na jugu zemlje – posebno, kako očekuju, goste iz katoličkih zemalja. Prelepi predeli u kojima je snimljen film na ostrvu Kjušju prava su destinacija za one koji znaju samo za prenaseljeni Japan oko Tokija, Osake, Nagoje, u centralnim delovima glavnog ostrva Honšu, kažu turistički zvaničnici sa juga Japana.

Skorseze, kažu, još nije isplatio 40 miliona dolara potrošenih na snimanje filma u novembru 2016, jer je film od gledalaca u Sjedinjenim američkim državama do sada zaradio samo nešto iznad 11 miliona dolara.

Tema filma “Ćutanje”, snimljenog po scenariju rađenom na osnovu istoimenog kultnog romana japanskog pisca Šjusakua Endoa, su progoni hrišćana u Japanu u 16. veku. Hrišćanstvo je u Japanu masovnim učinio jezuitski misionar Fransis Ksavijer ( Sveti Franja ) koji se 1549. iskrcao u luci Kagošima. Ksavijer je Japance smatrao nacijom najprimerenijom hrišćanstvu, pa je nekoliko stotina hiljada Japanaca ( među njima i nekoliko feudalaca ) primilo hrišćanstvo u 16. veku. Ali tome su se ( u strahu od strane dominacije ) suprotstavili japanski vladaoci – regent Hidejoši, a posle njega i šogun Tokugava, zabranili su hrišćanstvo, proterali iz zemlje strane misionare, a lokalne stanovnike često i mučenjima terali na odricanje od strane vere.

Glavni junak romana ( sada filma ) je portugalski misionar Kristovao Fereira, koji se, pod iskušenjima kojima je podvrgnut, odriče Boga. Roman “Ćutanje” Šjusaku Endo, dugogodišnji japanski kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, objavio je 1966. godine, a prvi srpski prevod kod nas ( Dragan Milenković ) 1988. objavila je “Sloboda” iz Beograda, uz pomoć Japanske fondacije. U Japanu je još 1971. snimljen film po Endoovom romanu, a režirao ga je Masahiro Šinoda.